1

Everything seems to work fine except the sound. Do I need to install the correct sound driver for my card? I'm using Windows but I doubt a Windows sound driver can be installed in Tails. How can I fix this?

  • Can you update your question to state which sound card you have? – Greenonline Aug 4 '15 at 6:12
1

No, a Windows driver will not work on Tails.

As Tails is based on Debian GNU/Linux, you will need to download a driver coded for Debian. Identify which sound card you have in your machine, the Vendor and Model, and search for the relevant driver.

You don't specify which sound card you have in your question, so unfortunately I can't recommend a specific driver, nor provide the link.

However, some drivers will accommodate multiple sound cards, as multiple vendors will use the same chipset. Most cards are SoundBlaster compatible these days, so downloading and installing a SoundBlaster compatible driver is a good point to start from.

You may find the Debian page, SoundConfiguration, useful.

As Ubunutu is also Debian based, an Ubuntu driver should also work.

| improve this answer | |
  • I checked out the sound link... On this page: kmuto.jp/debian/hcl ...there is a list of sound devices, but NONE of my 3 sound devices exist in the list!!! I'm thinking my Realtek HD sound device on my motherboard would suffice when running Tails. There is a way to check my hardware on the page, but I don't know what the hell "lspci -n" is or how I proceed to find and install the driver. My other 2 soundcards are "ASUS Xonar DG" and "Yamaha Audiogram 3". If someone can direct me to a working driver for any of these with installation instructions it would be much appreciated. Also I did – SignatureMess Aug 4 '15 at 12:36
1

It may be just that you have to choose which output to use to hear the sound on your running Tails.

Try to right-click on the sound-button in the top right corner and choose Sound Preferences. Try to choose different options (if you will see more) in the Output section.

Even if this won't work out, you can use this method to write us more information about your soundcard.

| improve this answer | |
0

I found a solution.

In "Application\System Tools\Preferences\System Settings\" one can click on "Sound" to access a list of sound devices. "Testing Speakers" doesn't work which may give the illusion that none of the sound devices works. In my case I went to YouTube and clicked on a video. Then I went through the devices until I got sound. The "Built-in Audio Analog Stereo" device works for my sound device on my motherboard. :-]

| improve this answer | |
  • Sometimes answers are not placed at the bottom, which may be confusing. – SignatureMess Aug 4 '15 at 14:10

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.